Myter om Obospil
Læs Mere
Guinnes rekord:
søndag 10 juni 2007
Læs Mere

KØB af OBO

OBO KONCERT

Spørg en professionel oboist, -din obolærer- til råds hvis du ønsker at købe en obo! Nedenstående er ment som hjælp til at få overblik

Man kan være heldig at finde en god brugt obo: Men det vil være en god ide at sælger bekoster en hovedreparation (med dateret regning fra kendt prof. instrumentmager) og at instrumentet prøves grundigt af ens obolærer. Køb på nettet kan -bare af denne grund- sjældent anbefales.
Det er i øvrigt en god ide at spørge hvorfor oboen er til salg..

Hvad koster en obo :
Helt enkel begynderobo, som dækker spillebehovet de første ca.1 - 2 år koster ca.13.000, kr-

Pris på brugte instrumenter: tommelfingerregel: købspris minus10 % pr. år/ indtil oboens 8-10.års alder. Herefter er det "herlighedsværdi" der tæller, såsom klang, intonation, mekanisk slitage, men også hvad oboen har været brugt til (prof. spil med mange spilletimer, amatør etc.). Oboer over 8-10 år er sjældent meget værd. Bagpå oboen står et nummer. Det er muligt at efterspore hvornår oboen blev lavet.
OBS! oboer med ringklapper er normalt ikke egnet til børn, der spænder i fingrene for at dække hullerne. Og systemet er mest fra "gamle dage".
Ved nykøb i Danmark har man fordele af forretningens garanti og service. Det har man ikke hvis man køber i udlandet. Tænk på besværet og omkostninger ved forsendelse og forsikring hvis oboen skal sendes til reparation i feks Paris eller Berlin hvor garantien gælder! Et nyt instrument skal som regel efterjusteres. Hvis man er så uheldig at topstykket flækker og det ikke bare kan limes skal der nyt topstykke på, - og man skal undvære oboen længere tid. Endelig kan det være svært at reklamere i udlandet. Så det der evt. er sparet kan hurtig være spildt.

Der er et væld af oboer og mange forskellige kvaliteter og priser. Det er en fordel at købe et mærke der normalt forhandles og er "kendt" for gode egenskaber.

Der findes mærker specielt til "små hænder/børn", men de er dyre og børnene vokser hurtigt ud af disse instrumenter.

Hvis Man ønsker at købe nyt instrument, er der feks. normalt gode erfaringer med nedenstående mærker. Obs! Normalt lægges pris på etui + overtræk til etui (+1500-3000,-) oven i instrumentprisen. (2004). Spørg om evt. rabat ved medlemskab af Musik og Ungdom.

Man kan evt. godt komme på MGK med et ½-professionelt instrument som ovenstående (3-4-5), men unge der sigter mod Konservatoriet skal tænke i professionelt instrument.,helst 1½-2 år inden optagelse. (Tænk også på leveringstid og langsom "tilspilning"( typisk i snit ½ år).)

I København findes flere forhandlere, feks: - i alfabetisk orden -
K. Gottfried, Kronprinsessegade 44. Kbh se www.gottfried.dk
Marno Sørensen, Skoubogade 5, Kbh. -se www.marno.dk

Begge forhandlere har tilknyttet instrumentværksted.
Ved bestilling vil der ofte være ventetid på 2-6 uger for begynder instrumenter og op til ½ år på de professionelle.