Myter om Obospil
Læs Mere
Guinnes rekord:
søndag 10 juni 2007
Læs Mere

Myter om obospil

Er obospil farligt for unge elever??
Obospil har gennem tiderne været udsat for nogle bizarre myter, nedenstående burde give et mere realistisk billede af obospil.
Team Obos 3 lærere Kirsten Ajstrup, Birgitte Eriksen og Eva Holck har siden 80´erne undervist oboelever mellem 7-25 år, og har haft rig mulighed for at observerer elevernes udvikling på mange områder: vores samlede undervisningserfaring på musikskoleniveau over år kan anslås til over 30.000 timer.

Vi har i vores mangeårige virke som professionelle pædagogiske undervisere aldrig haft grund til at tænke at unge elever skulle få gener af at spille obo.

Vi gør i vores formidling af spilleteknikken meget ud af god kropsholdning (inspireret af Alexanderteknik), sund blæseteknik og afspænding i det hele taget. Dertil kommer stor opmærksomhed på at mundstykker skal være af god kvalitet, lette at anblæse, passe til elevens niveau, skiftes ud inden hygiejne og basisfunktionen forringes, - og i det hele taget generere en "sund" og naturlig blæseteknik.
Det anbefales for øvrigt – efter passende tid – at anskaffe en såkaldt professionel ”lufttræner” som er et anerkendt pædagogisk redskab til blæsere i alle aldre - netop for at træne blæseteknik på den helt rigtige måde. Den kan uden problemer anvendes selv af de yngste elever.

Underligt nok skal der ikke stor luftmængde til at spille obo - men et vist lufttryk. Det bør her for øvrigt nævnes at man i lægelig sammenhæng ligefrem bruger ”det at blæse mod en modstand" – en såkaldt PEP-maske (”positive expiration pressure”) med variabel modstand som behandling af lungesvage mennesker (også småbørn!) og vi forestiller os at det - undskyld udtrykket – i værste fald nærmest er sundt at spille et blæseinstrument/obo!
Vi har endvidere kunnet konstatere:
Ved konditest med lungefunktionsmåling lå vores elever på førstepladsen
I forbindelse med svømning var vores elever gode - og bedst til at dykke længe.
Og i den mere finurlige ende: suveraine til at puste fødselsdags balloner op!

Generelt er det endvidere bevist gennem adskillige videnskabelige undersøgelser at musik styrker evnen til at fokuserer, at koncentrerer sig samt en lang række andre mentale og kropslige færdigheder.

Mvh Team Obo www.teamobo.dk - se også rammeplaner / kropsholdning mv.